Warning!

Kopírovat obsah tohoto blogu bez souhlasu autora a bez uvedení zdroje je zakázáno!
(opravdu není uměním zkopírovat na svůj blog cizí práci a ještě to vydávat za vlastní dílo, tak se nad sebou zamyslete :-P)

čtvrtek 30. června 2011

Bakemonogatari

Celkem nedávno jsem na tohle anime četla nadšenou recenzi, asi jsem divná, ale opravdu nechápu, z čeho to nadšení pramenilo… Neříkám, že by to bylo nějak extrémně špatné, to zase ne, nicméně zas jako taková dokonalost mi to také nepřipadlo. Zřejmě máme s pisatelem odlišný vkus.

Atmosféra i styl je podobný jako v případě “O dívce, která proskočila časem”. Příběh sám považuju za poněkud rozmazaný bez jasných hranic. V podstatě by se mohlo říct, že je to anime o řešení běžných osobních problémů středoškoláků zahalený do hávu “podivností” – něco ve stylu: chceš někoho zabít – naroste ti chlupatá pracka, chceš být odproštěna od svých citů a pocitů – ztratíš svou fyzickou váhu atd… Když se člověk hodně snaží a chce tam najít nějaký hlubokomyslný podtext, pak ho tam dozajista najde, o tom není pochyb.

Opět hudba, ani kresba mě nikterak zvlášť nedojaly a co jsem skutečně nepochopila, bylo rychlé střídání textových pasáží během děje. Nevidím důvod něco takového tam dávat, když to člověk v té rychlosti ani nestihne přečíst, aniž by to musel zastavit. A pokud to není důležité ani podle tvůrců, aby se tomu dal větší čas na přečtení, pak to tam snad nemusí být vůbec. Možná to mělo jen nasrat diváka…, kdo ví, co tím mělo být řečeno (ano, opravdu jsem se neobtěžovala se zastavováním, abych si to přečetla…).

Z postav zmíním asi jen dvě, a to Araragi Koyomi a Meme Oshino. Araragiho harém se mi více rozebírat nechce.

Araragi Koyomi je středoškolák, který od doby, co se na chvíli stal upírem, neustále naráží na podivnosti, resp. jeho ochota každému pomáhat ho k těmto podivnostem přivádí sama. Jedná se ne zrovna o intelektuálně zdatného jedince, nicméně to plně vynahrazuje jeho bezprostřednost, nápomocnost a spousta dalších kladných vlastností, pomiňme jeho úchylácké tendence…

Meme Oshino je chlápek ve středním věku. Ve své podstatě tu funguje jako Araragiho guru a psycholog, který pomáhá řešit problémy s podivnostmi. K životu i ke světu má svůj charakteristický přístup a řekla bych, že ze všech postav tohoto anime je tak nějak nejnormálnější, byť to někomu jinému tak připadat nemusí….

Žádné komentáře:

Okomentovat